Vårt mänskliga minne är fascinerande, men också bedrägligt. Vi använder ju sådana uttryck som att ett minne ”dyker upp” eller att vi ”letar i minnet”. Det är bara det att det finns ingenstans att leta och inget ställe att dyka upp från. Nej, du har faktiskt inget minne.
Minnen är något som sker
Ett minne är inte något som finns, det är något som sker. Varje gång ett minne dyker upp är det ett antal samverkande hjärnceller som aktiveras samtidigt. En hjärnforskare jämför ett minne som ”dyker upp” med ett hjärtslag.
Minnen förändras över tid
Eftersom ett minne är en händelse kan det förändras över tid. Ja vi ska nog räkna med att våra minnen förändras med tiden. Det finns flera berömda tillfällen där minnesforskare undersökt detta. Ett traumatiskt ögonblick för människor i USA var den hemska händelsen år 1986 då den amerikanska rymdfärjan Challenger exploderade strax efter start och alla ombord omkom.
Morgonen efter olyckan frågade en forskare ett antal studenter hur de fått höra om olyckan och var de befunnit sig då. Två och ett halvt år senare fick samma människor samma fråga.
Överensstämmelsen mellan första och andra tillfället visade sig vara dålig. Hos en tredjedel stämde i stort sett ingenting. Det intressanta var dock att dessa personer var precis lika säkra på sin sak som de andra. Även de som gav helt andra svar andra gången kunde princip gå ed på att den versionen var sann.
Jag minns det så klart
Att du är säker är alltså inget bevis för att du minns rätt. Jag minns kristallklart den gången för många år sedan då min dotter och jag fick ett besked som skakade om oss och kom att förändra våra liv. Långt senare kom vi att tala om det där tillfället. Och jag sade: ”Jag minns hur vi satt här i vardagsrummet den där kvällen…” Dottern tittade förvånat på mig och sa: ”Vadå? Kvällen? Det var ju på morgonen och vi satt i köket. Jag minns att solen sken in genom fönstret”.
Hon har ju fel. Jag minns det så tydligt så jag kan inte ha fel. Det är bara det att… hon var lika säker.
Vi kommer förstås aldrig att få veta vem som hade rätt. Den viktiga lärdomen är att minnet är så bedrägligt. Du kan vara precis lika säker på ett falskt minne som på ett riktigt.
Falska minnen
Det finns forskning som visar hur otroligt lätt det är att plantera in falska minnen hon människor, både barn och vuxna. När samma historia berättats ett par gånger och någon sedan säger: ”Minns du när vi…” så minns många av oss. Fast vi aldrig varit med om det.
Så tag dig i akt! Nästa gång ni grälar hemma om vem som minns rätt, var inte för säker. Och tänk att ni kan ju ha fel bägge två!